
Özel Sağlık Sigortasında Kilo Sınırı Var mı?
Tıp literatüründe vücut kitle endeksi 24-25 olanların ideal bir kiloya sahip oldukları ve vücut kitle endeksi 30’un üzerinde olanlarda şişman olarak nitelendirilmektedir. Vücut kitle endeksi 35’in üzerine çıktığında ise fiziki şişmanlıktan bahsedilmektedir ve 40’ın üzerine çıktığında ise morbid obezite yani ölümcül obezite olarak sınıflandırılmaktadır. Bu rakam 50’nin üzerine çıkarsa süper morbid obezite denilmektedir. Obezite olan insanlarda obezite ile birlikte obezitenin sebep olduğu birçok hastalıkta ortaya çıkmaktadır. Doktorlar, vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olanlara spot diyet önermektedirler. Fakat vücut kitle endeksi 35 ile 40 arasındaysa ve kişide başka bir hastalık da mevcutsa ameliyat önerilmektedir.
Obezite Masraflarının Karşılanmasında Kamu ve Özel Sağlık Kuruluşlarının Tutumu
Avrupa ve ABD’de faaliyet gösteren özel sağlık sigortaları obezite ameliyatlarının masraflarının karşılamaktadırlar ancak Türkiye’deki özel sigorta şirketleri bu ameliyatların masraflarının karşılanmasında son dönemlere herhangi bir ödeme yapmamaktaydılar. Bunun sebebi ise Özel sağlık sigortaları, obeziteyi bir hastalık olarak görmemekte obeziteyi bir estetik problemi olarak değerlendirmelerinden kaynaklanmaktadır. SGK (sosyal Güvenlik Kurumu) obezite hastalarının ameliyat masraflarını karşılamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşları da bu ameliyat masraflarının cüzi bir miktarını karşılamaktadırlar. Kamu Hastaneleri hiçbir fark almadan ameliyat giderlerinin tamamını sağlıyorlar. Ancak günümüzde özel sağlık sigortalarının tamamında bu sorun tam olarak çözülmüş değildir.
Özel Sağlık Sigortasının Kapsamı
Genel ve özel şartlar kısmında düzenlenen şartlar kapsamında belirtilen teminatlar ve limitler doğrultusunda Özel Sağlık Şirketleri, sağlık masraflarını güvence altına almaktadırlar. Bu nedenle özel sağlık sigortası yaptırılırken sigorta poliçesinin incelenmesi ve kişi kendisine ve sigortalatmak istediği bireylere en uygun sigorta şirketini belirledikten sonra sigorta yapmalıdır. Özel Sağlık Sigortası, hastalık ya da kaza neticesinde olabilecek yaralanmalarda ayakta tedavi veya yatarak tedavi teminatı kapsamında giderleri karşılar.
Ayakta Tedavi Teminatı: İlaç giderleri, muayene ücreti, fizik tedavi giderleri, röntgen, tahlil vs. giderlerin tamamının karşılanması sigorta kapsamındadır.
Yatarak Tedavi Teminatı: Yatarak tedavi, hastanede yatış giderleri, radyoterapi, kemoterapi gibi masraflarda sigorta kapsamında ödenmektedir.
Özel Sağlık Sigortasının Faydaları
- Poliçe süresi 1 yıl olup, her yıl yenilenme imkânı bulunmaktadır. Poliçe süresi boyunca hastalıkların ya da yaralanma neticesinde tedavi masraflarında, özel sağlık kuruluşlarına ödeyeceğiniz masrafların çok altında bir bedelle her türlü sağlık problemlerin tedavisinde sağlık hizmeti imkânlarından faydalanabilirsiniz.
- Hastalık ve yaralanma sonucu hastanede yapılan işlemlerin neticesinde karşılayamayacağınız yüksek giderler sigorta kapsamında ödenir.
- İstediğiniz sağlık kurumu ya da doktoru seçme özgürlüğünüz vardır.
- Konforlu, rahat bir ortam sağlayan özel sağlık kuruluşlarında tedavi süreciniz başarılı geçmektedir.
- Poliçede yer almak kaydıyla yurtiçinde ve yurtdışında tedavi masrafları özel sağlık sigortaları ödeme kapsamındadır.
Özel Sağlık Sigortasında Kilo Sınırı
Yasal olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirttiği üzere şişman olarak nitelendirilebilecek insanların belirlenmesinde kriter kilo olarak değil, vücut kitle endeksi esas alarak bir sınır getirmiştir. Yasal prosedürde vücut kitle endeksi (kg cinsinden vücut ağırlığının, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine oranı) 40 kg/m2 ve üzeri olan morbit obezite aşamasındaki kişilerin obezite giderleri karşılanmaktadır.