
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Yaptırımı Nedir?
Trafik sigortası, kanunen zorunlu olan bir sigorta çeşididir. Bu sigortanın amacı, trafikte seyir halinde iken başka bir araçla kaza yapması neticesinde, hem karşı tarafın kaza giderlerini hem de 3.kişilere ait giderlerin karşılanmasıdır. Sigorta kapsamına sigorta yaptıran kişinin bedensel olarak yaralanması neticesinde oluşan hastane masrafları ve kişiye ait araçtaki maddi hasarların masrafları dâhil değildir. Trafik sigortası, zorunlu bir sigorta olup; Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında geçerlidir. Ayrıca bu sigorta kapsamına manevi tazminat talepleri de dâhil değildir.
Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası
Trafik sigortası yaptırmak, yasal olarak zorunlu olduğundan yapılmaması durumunda kanunda ceza-i müeyyide öngörülmüştür. Bu cezaların maliyet açısından önemli etkileri ulunmaktadır. Bu sigortayı yaptırmayanlar zorunlu sigorta yapmak için gerekli olan masraftan daha fazla masraf yaparak trafik sigortası yapmak zorunda kalacaktır. Bu cezalar maddeler halinde sıralanacak olursa;
- Zorunlu trafik sigortası yaptırmayanlar, emniyet yetkilileri tarafından aracın sigortalı olmadığı tespit edildiğinde, trafikten men edilir.
- Trafikten men edilen araç, araç çekici ile emniyet birimlerinin (jandarma, polis) belirlediği otopark alanlarına götürülür.
- Otoparkta bekletilen gün sayısı kadar, günlük olarak belirlenen ceza miktarının toplam gün sayısının çarpılması sonucu oluşan tutar ve trafik sigortası ücreti, ayrıca diğer ilave ceza tutarları (gecikme zammı) ödedikten sonra araç teslim edilir.
- Sürücünün ehliyetine el konulur.
- Sigortası olmayan araç kazaya karıştığında, ilgili adli birimlerin yapacağı soruşturmada da kişi hakkında gerekli işlemler başlatılmaktadır.
Araç sahibi trafik sigortası yapmaması durumunda, araç sahibinin zorunlu trafik sigortası basamağı sabit tutulur ve bu yüzden sigorta poliçesinde yer alan hasarsızlık indiriminden faydalanmayacağından sigortayı yaptırmak için daha fazla ücret ödeyecektir.
Zorunlu Trafik Sigortası Kaç gün İçinde Yapılmalıdır?
Trafik sigortası, 2.el araç alanlar ya da sıfır araç alanların yapmak zorunda oldukları bir sigorta olduğundan, sigorta poliçesi yaptırırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kişi aracını sattığında noter satış sözleşmesi ile daha önce yaptırıp geçerliliği devam eden trafik sigortasını iptal etmeli ve kalan geçerli gün sayısına karşılık gelen tutarı iade almalıdır. Yapılan bu işlem neticesinde satılan aracın trafik sigortası olmayacağından, aracı alan kişinin trafik sigortasını yaptırması gerekir. Aksi takdirde yukarıda belirtilen yaptırımlara maruz kalacaktır. Ancak burada dikkat edilecek husus araç satışı yapılıp, aracın yeni sahibinin araç sigortası iptal edilmiş olsa bile, mevcut sigorta poliçesi 15 gün boyunca kullanılabilir. Yani aracın yeni sahibinin 15 günlük süre içerisinde mutlaka trafik sigortasını yaptırmalıdır.
İlk kez trafiğe çıkacak sıfır kilometre araç satın alındığında, trafik tescil işlemleri başlatılır ve araç ruhsatı hazırlanır. Araç ruhsatı hazırlama işlemleri sırasında ilgili emniyet birimi araç sahibinden zorunlu trafik sigortasını yaptırdığına dair belgeyi isteyecektir. Bu yüzden sıfır kilometre araç satın alındığında trafik sigortası gecikmeden yapılmalıdır. Trafik sigortası işlemlerini yapan sigorta şirketleri aracın bilgilerinden (şase no, motor no ve model bilgileri) trafik sigortası poliçesi düzenleyebilmektedirler.