
Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
Zorunlu trafik sigortaları diğer sigorta çeşitlerinden farklı olarak, sigorta yapan kişiyi ve araca teminat vermez. Bu sigorta türünün prosedürü; sigortalı aracın neden olduğu zararlar için zarar uğramış kişinin kusurluluk oranına göre teminat ödemesi yapmaktadır. Başta trafik sigortası yangını karşılar mı park halindeyken meydana gelen zararları sigorta karşılar mı, aile tazminattan yararlanabilir mi gibi pek çok soru dikkate alınarak bu yazı kaleme alınmıştır.
İlgili başlıklar altında ise ilk önce genel mevzuat ve trafik sigortası yangını karşılar mı sorusunun yanıtı verilmiştir. Bu konuyla ilgili resmi bilgilendirmeyi Türkiye Sigortalar Birliği’nin (TSB) hazırlamış olduğu “Trafik Sigortası Genel Şartları” adlı belgeden öğrenebilirsiniz.
Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar
– Sigortalanmış taşıtın kullanılmadığı, daha doğrusu hareket halinde olmadığı hallerde taşıtın neden olacağı zararlar hiçbir şekilde karşılanmamaktadır. Bir hasarın trafik sigortası aracılığıyla karşılanabilmesi için taşıtın trafikte ve seyir halinde olması gerekmektedir.
-Sigortalanmış taşıtın resmi sahibinin kazaya neden olması ve kusurlu olduğu tespit edildiği takdirde, sürücünün kendi hatasına eş gelen tazminat ücreti talepleri sigortanın teminat kapsamında yer almamaktadır. Dolayısıyla trafik sigortası sadece 3. kişilerin bedeni ve maddi hasarlarını karşılamak için kullanılmaktadır.
-Kazayı yapan sigortalı taşıtın resmi sahibinin ailesi aynı taşıtta olsa bile manevi ya da maddi tazminat talepleri karşılanmamaktadır.
-Kar ya da gelir kayıpları, kira mahrumiyeti ve işin durması gibi kazaya karışmış taşıta bağlı olarak dolaylı gelen hasarlar sebebiyle yapılacak tazminat talepleri trafik sigortası mevzuatı çerçevesinde kabul edilmemektedir ve karşılanmamaktadır.
-Kaza sırasında sigortalı taşıtta zarar alanların beraberinde bulunan bagaj benzeri eşya haricinde taşıtta taşınan maddelerin uğrayacağı hasarlardan dolayı meydana çıkan tazminat talepleri teminat haricindedir.
-Sigortalı kişinin aracına ya da bu araç aracılığıyla çekilen araçlara ya da römorklara gelecek hasarlar sebebi ile ileri sürülecek tazminat talepleri karşılanmamaktadır.
Trafik sigortasının ödeme yaptığı durumlar
–Trafik sigortası, diğer tarafın maddi zararlarla sonuçlanmış zararları karşılar. Aynı zamanda kamuya ait maddelere verilecek zararlar (lamba, kaldırım, elektrik direği vb.) ve 3. şahıslara ait maddeler verilecek zararlar da (dükkan, ev, arsa vb.) trafik sigortası kapsamındadır.
– Kaza olması halinde maddi zararların yanı sıra fiziksel (bedensel) zararlarda meydana gelebilir. Kişilerde ortaya çıkan bedensel yaralanmalar trafik sigortası teminatı altındadır. Yaralılara yapılacak olan ilk yardım, tedavi, muayene, ilaç gibi masrafların tamamı da sigorta kapsamında ödenmektedir.
-Trafik sigortası, kaza anında ölenlerin defin ücretlerini ödemektedir. Bunun yanı sıra vefat edenlerin şayet bakmakla yükümlü oldukları insanlar varsa (çocuk, anne baba vs.) bu süreçte destek almadıklarından dolayı onlarında zararlarını karşılamaktadır.
-Kazada yaralanmış kişilerin süresiz ya da belli bir süreliğine çalışamaz hale gelmesi durumunda da trafik sigortası kapsamında bu durum değerlendirmeye alınır. Şahsın aylık gelirinin kesilmesi ve bakmak yükümlü olduğu kişi/kişilerin bu destekten yoksun kaldığı halde sigorta tarafından güvence altına alınmaktadır.
-Şayet kazada emniyet müdürlüğü trafik şube tarafından suçsuz olarak tespit edildiyseniz karşı taraf haksız olduğunuzu iddia ederek dava açtıysa, trafik sigortası bu halde dava masraflarınızı da karşılamaktadır. Avukat ve mahkeme ücretleri, poliçe tarafından güvence altına alınmaktadır.
-Bu maddelere ek olarak trafik sigortası yangını karşılar mı sorusunun yanıtı da bulunmaktadır. Terör olayları ve diğer yanma olaylarında trafik sigortası araç hasar tespitini yaparak gerekli ödemeyi yapmaktadır.
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi
Hasar halinde sigorta kurumu, sigortalı kişinin resmi olarak vekili olduğu için 3. kişilerle doğrudan anlaşma imzalama hakkı vardır. Sigortaları kişi tazminat taleplerini kabul etme hakkı yoktur. Bundan dolayı, sigorta kurumunun yazılı izin belgesi olmadan zarar görmüşlere bir tazminat ödemesinde bulunamaz. Sigorta kurumu, gerekli belgelerin iletildiği tarihten tam olarak 8 iş günü sonra hak sahiplerine tazminat ve hastane masraflarını öder.
Trafik sigortalarının ödeme yaptığı ve yapmadığı durumlar yukarıda belirtilmiştir. Bunların yanı sıra trafik sigortası yangını karşılar mı kaza anında ölenlerin masrafları karşılanır gibi soruların cevapları da ilgili başlıklarda verilmiştir.